Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ + ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ + ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΑ, ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ…

Το σχέδιο που ακολουθεί συντάχθηκε για το ΤΕΙ Καστοριάς, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί «κατάληψη» στη Γενική Συνέλευση. Ωστόσο, είναι ένα σχέδιο που κατά τη γνώμη μας θα ήταν εξαιρετικό αν ακολουθούνταν σε κάθε κατειλημμένο ΤΕΙ/ΑΕΙ της χώρας.
Είναι γνωστό ότι για πολλούς «η κατάληψη ενός χώρου σημαίνει βρωμιά και μολότοφ, επειδή αυτό λένε τα αστικά δελτία ειδήσεων...» και έτσι είναι αν δεν ακολουθεί σχέδιο και δεν έχει πραγματικούς και δυνατούς στόχους. Προσπάθεια λοιπόν του παρόντος σχεδίου, είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής μιας επ’αορίστου κατάληψης.
Η κατάληψη ενός δημόσιου χώρου, είναι παράνομη γιατί αντιτίθεται στους σχετικούς νόμους, είναι όμως και ο μεγαλύτερος τρόπος ειρηνικής αντίδρασης και διαμαρτυρίας απέναντι δημοσίως σε ό,τι αποτελεί λάθος για το συγκεκριμένο χώρο και την ανάλογη κοινωνική ομάδα. Δεν είναι τίποτα άλλο λοιπόν, από μαζική κίνηση με στόχο την υποστήριξη των ιδανικών, ιδεών και θέλω.
Φοιτητική κατάληψη επ’αόριστο λόγω διαφωνιών με το σχέδιο «Αθηνά», θα μπορούσε να σημαίνει και την πνευματική «ανά(σ)ταση» όλων των φοιτητών μέσω της εναλλαγής απόψεων και ιδεών, μέσω της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας στο χρόνο και χώρο που θα υπάρξει, κατά τη γνώμη μας. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, Παράρτημα Καστοριάς, αν θεωρήσουμε πως καλούμαστε να διεκδικήσουμε τα ιδανικά μας προς όφελος του συνόλου της υπάρχουσας φοιτητικής κοινότητας αλλά και των μαθητών που θα είναι φοιτητές από το Σεπτέμβρη και από κάθε επόμενο Σεπτέμβρη, ο ρόλος μας είναι διπλός και η ευθύνη μας μεγάλη και δε θα πρέπει να είμαστε ανοργάνωτοι.
Είναι προτιμότερο ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ σε κανένα Ίδρυμα, από το να γίνει για να πίνουμε καφέδες και να χάνουμε τις εξεταστικές μας άνευ λόγου.
Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει όλοι να είστε ενήμεροι ότι ψηφίζοντας «υπέρ» κατάληψης δηλώνετε ουσιαστικά υπεύθυνα:
·         την υποστήριξή σας επί των διαδικασιών που σημαίνει μία κατάληψη (και δεν είναι λίγες).
·         την αμέριστη συμπαράσταση με την απόλυτη φυσική παρουσία σας στο χώρο του Ιδρύματός σας.
·         τη συμμετοχή σας στις επιμέρους ομάδες εργασίας.
·         την προσωπική σας προσπάθεια για την ομαλή διεξαγωγή της κατάληψης και των δραστηριοτήτων της,
·         τον απόλυτο σεβασμό των χώρων, τήρηση τάξης, ασφάλεια, υγιεινή και ό,τι άλλο κριθεί στις συνελεύσεις που θα ακολουθούν καθώς και
·         την άμεση λύση της κατάληψης αν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω.
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Άτομα ορισμένα για την κάθε ομάδα, που εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας προκειμένου να υπάρχουν όρια αλλά και ευθύνες για κάθε θέμα και κυρίως να μην ασχολούνται όλοι με όλα, αλλά όλοι να έχουν κάτι με το οποίο να ασχοληθούν. Συγκεκριμένα, πιθανές ομάδες είναι:
·         Ομάδα τύπου (σύνταξη δελτίων τύπου, εκπροσώπηση σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αποκλειστικό ρόλο εκπροσώπου σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς).
·         Ομάδα τήρησης τάξης, ασφάλειας και καθαριότητας (ό,τι αυτό συνεπάγεται για να αποφευχθούν καταστροφές, εντάσεις και για να κρατηθεί η στοιχειώδης υγιεινή σε τουαλέτες, εσωτερικούς αλλά και προαύλιο χώρο).
·         Ομάδα περιφρούρησης (αποκλειστική ευθύνη την αποτροπή εισόδου εξωιδρυματικών στο χώρο του Ιδρύματος αλλά και την διασφάλιση της ηρεμίας των διαφωνούντων ως προς την κατάληψη συμφοιτητών).
·         Νομική και επικοινωνιακή ομάδα –σε άμεση συνεργασία με την ομάδα τύπου (διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής των διαδικασιών, άμεση επικοινωνία με νομικούς του Παραρτήματος για τη συνεχή ομαλότητα της κατάληψης, προσπάθεια αποτροπής εισόδου της αστυνομίας λόγω της κατάργησης πλέον του ασύλου, προσπάθεια επικοινωνίας με υπουργεία και καθηγητές στα κεντρικά του ΤΕΙ μας, των Παραρτημάτων αλλά και άλλων Ιδρυμάτων).
·         Ομάδα Δραστηριοτήτων (δημιουργία δραστηριοτήτων στους χώρους του Ιδρύματος ανά διαστήματα της ημέρας και νύχτας, όχι μόνο πάρτι αλλά και εποικοδομητικές δραστηριότητες)
·         Ομάδα ελέγχου (έλεγχος, συγκρότηση και συνάφεια των άλλων ομάδων)


Με εκτίμηση,
Ανεξάρτητη παρατάξεων συντακτική ομάδα φοιτητών Καστοριάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου